محصولات لبنی بدون لاکتوز واقعی و موثر
به گزارش وبلاگ ادکلن شنل، تصور کنید عاشق خوردن شیر، پنیر، بستنی یا همان مواد لبنی و فرآورده های آن هستید اما با خوردن اینها دچار مشکل می شوید. خب! واقعا سخت است اما افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز اغلب از خوردن محصولات لبنی اجتناب می نمایند تا از عوارض جانبی ناخواسته، ناراحت نماینده یا حتی گاهی شرم آور آن جلوگیری نمایند. اما این افراد باید بدانند همه مواد لبنی، دارای لاکتوز بالایی نیستند و فرد بسته به شدت عدم تحمل لاکتوز، ممکن است بتواند بعضی از مواد لبنی کم لاکتوز را مصرف کند.
در ادامه این مقاله به آنالیز محصولات لبنی و اندازه لاکتوز آنها می پردازیم و در خصوص این که منظور از محصولات لبنی مثل ماست بدون لاکتوز یا شیر بدون لاکتوز چیست، اطلاعات بیشتری ارائه خواهیم کرد. اما قبل از هر چیز ابتدا خوب است بیشتر با عدم تحمل لاکتوز آشنا شوید.
عدم تحمل لاکتوز یک مشکل گوارشی بسیار شایع است که حدود 65 درصد جمعیت دنیا به آن مبتلا هستند.
عدم تحمل لاکتوز چیست؟
عدم تحمل لاکتوز یک مشکل گوارشی بسیار شایع است که حدود 65 درصد جمعیت دنیا به این بیماری مبتلا هستند یا در برهه ای از زندگیشان بخصوص در پیری مبتلا می شوند. نکته جالب توجه این است که این بیماری در آسیا و آمریکای جنوبی شایع تر است و در بخش هایی از دنیای غرب از جمله آمریکای شمالی، اروپا و استرالیا بسیار کمتر دیده می گردد.
کسانی که به این بیماری مبتلا هستند، آنزیمی به نام لاکتاز که در روده یافت می گردد و کارش تجزیه لاکتوز یعنی همان قند موجود در شیر است را به میزان کافی ندارند.
بدون وجود آنزیم لاکتاز، لاکتوز بدون هضم از روده عبور می نماید و علائم عدم تحمل لاکتوز از جمله حالت تهوع، درد، نفخ و اسهال را ایجاد می نماید. همه این علائم در نهایت بعد از این که شخص با حساسیتش به مواد لبنی آشنا می گردد، در نهایت منجر به حذف محصولات لبنی از برنامه غذایی می گردد. این در حالی است که در واقع افراد مبتلا به این بیماری احتیاجی نیست محصولات لبنی را از برنامه غذایشان حذف نمایند چون همه غذاهای لبنی حاوی لاکتوز کافی برای ایجاد مشکل برای افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز نیستند.
در واقع گفته می گردد که بسیاری از افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز می توانند روزانه تا 12 گرم لاکتوز بخورند بدون اینکه علائمی را تجربه نمایند. 12 گرم معادل یک فنجان (230 میلی لیتر) شیر است. عدم تحمل لاکتوز بر روی افراد مختلف تاثیر متفاوتی دارد، برای بعضی افراد 12 گرم ممکن است هنوز خیلی زیاد باشد. به طور کلی اگر مبتلا به عدم تحمل لاکتوز هستید باید همواره نسبت به علائم و اندازه مصرف لاکتوز خود دقت داشته باشید.
بعلاوه به یاد داشته باشید که تخمین 12 گرم برای کل روز است. بنابراین اگر یک لیوان شیر، سپس کره روی نان و خامه در قهوه تان داشته باشید، با وجود انتخاب گزینه های کم لاکتوز شما باز هم بیش از 12 گرم لاکتوز در رژیم تان داشته اید؛ بنابراین اگر به لاکتوز حساسیت دارید با دقت بیشتری محصولات لبنی را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
با وجود تمام نکاتی که در بالا اشاره شد باز هم تاکید می کنیم در صورت عدم تحمل لاکتوز لازم نیست لبنیات را کنار بگذارید. بلکه می توانید با جایگزینی لبنیات بدون لاکتوز از جمله شیر بدون لاکتوز و ماست بدون لاکتوز در کنار مواد غذایی دیگر از جمله محصولات لبنی گیاهی لذت ببرید.
هیچ وقت مصرف محصولات لبنی را بخاطر عدم تحمل لاکتوز متوقف نکنید. محصولات لبنی بدون لاکتوز راهکار شماست.
لبنیات بدون لاکتوز چگونه کار می نماید؟
بله! هیچ وقت مصرف محصولات لبنی را متوقف نکنید چون خوشبختانه این روزها به مدد پیشرفت های صنعتی، شیر و محصولات لبنی بدون لاکتوزِ بیشتر و بیشتری در سوپرمارکت ها موجود است.
در محصولات بدون لاکتوزی که این روزها در بازار به فروش می رسند، لاکتوز را به گلوکز و گالاکتوز تقسیم می نمایند. در بیشتر کارخانه های لبنی از فناوری هایی استفاده می گردد که ابتدا شیر را از فیلترهایی عبور می دهند که 40 درصد لاکتوز را حذف می نماید. در مرحله بعد، لاکتوز به جامانده را با افزودن آنزیم لاکتاز که می تواند دو مولکول را از هم جدا کند، حذف می نمایند.
لاکتوز یک مولکول قند است و در نتیجه در فرآیند فیلتر کردن، سطح کربوهیدرات ها اندکی کاهش می یابد اما سطح کلسیم و پروتئین این محصولات لبنی بدون لاکتوز تقریبا با محصولات لبنی معمولی یکسان است.
شیر بدون لاکتوز چیست و چگونه کار می نماید؟
همان طور که در بالا گفتیم در محصولات بدون لاکتوز، لاکتوز را به مولکول های کوچک تری تقسیم می نمایند که قابل هضم باشد. بنابراین اگر دچار عدم تحمل لاکتوز هستید، شیر ارگانیک بدون لاکتوز منبع خوبی از پروتئین است که به حفظ عملکرد طبیعی ماهیچه ها و کلسیم و در نهایت حفظ استخوان ها یاری می نماید.
شیر بدون لاکتوز ارگانیک مانند شیر استاندارد بدون لاکتوز ساخته می گردد، فقط بر اساس شیر ارگانیک مزارع ارگانیک که کاملا با استانداردهای ارگانیک کنترل شده مطابقت دارد.
آیا کره، ماست و پنیر لاکتوز دارند؟
تا اینجا متوجه شدیم که محصولات لبنی مثل شیر را می توان بدون لاکتوز هم داشت اما نکته مهم این است که بعضی از محصولات لبنی به طور طبیعی لاکتوز کمی دارند. این به این علت است که اندازهی از لاکتوز در مرحله فراوری از محصول تخلیه می گردد یا به وسیله باکتری های اسید لاکتیک در طی فرآیند تخمیر استفاده می گردد. بعضی از افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز قادر به هضم این محصولات هستند.
اینجاست که افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز می توانند بدون مشکل از کره، پنیر، ماست تازه و سایر محصولات تخمیر شده مانند کفیر لذت ببرند. یکی از دلایل ممکن است به علت کشت زنده باکتری های اسید لاکتیک باشد که برای تخمیر این محصولات اضافه می شوند.
ماست بدون لاکتوز چیست؟
ماست، یک محصول غذایی تخمیر شده از شیر بز، گاو یا گوسفند است که برای کسانی که از عدم تحمل لاکتوز رنج می برند، هضمش سخت است. اما در کل اندازه لاکتوز ماست نسبت به شیر کمتر است.
با وجود تمام این نکات خوب است بدانید ماست بدون لاکتوز موجود در بازار اغلب بدون لبنیات حیوانی و با استفاده از جایگزین هایی مانند نارگیل، بادام و شیر سویا تهیه می گردد. البته بعضی از فراورینمایندگان ماست با فناوری های پیشرفته لاکتوز را از ماست جدا می نمایند تا ماست لبنی بدون لاکتوزی بسازند که در نهایت اندازه لاکتوز آن صفر باشد.
نکته جالب در خصوص ماست بدون لاکتوز این است که بسیاری از این ماست ها حاوی پروبیوتیک هایی هستند که باکتری های مفید برای روده بزرگ و سیستم ایمنی بدن را درست مثل ماست های لبنی سنتی دارند.
ماست بدون لاکتوز را می توان به راحتی در آشپزی و دستورالعمل های تهیه سس های خامه ای یا اسموتی ها بدون لطمه زدن به طعم یا ایجاد ناراحتی های گوارشی بهره ببرید. محتوای پروبیوتیک موجود در ماست بدون لاکتوز ممکن است در بعضی موارد به تسکین ناراحتی های گوارشی هم یاری کند چون این شکل از باکتری های مفید به اندازه کافی برای تجزیه غذا و سایر مواد مورد احتیاج کافی است.
افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز اغلب ماست را راحت تر از شیر هضم می نمایند. برترین ماست برای افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز، ماست پرچرب و پروبیوتیکی است که حاوی کشت باکتری های زنده است.
لاکتوز کفیر
کفیر یک نوشیدنی تخمیر شده است که به طور سنتی با افزودن دانه کفیر به شیر حیوانات تهیه می گردد. دانه های کفیر هم مانند ماست حاوی کشت های زنده باکتریایی هستند که به تجزیه و هضم لاکتوز موجود در شیر یاری می نمایند.
این بدان معنی است که کفیر ممکن است به وسیله افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز، زمانی که در مقادیر میانه مصرف گردد، بهتر تحمل گردد.
در واقع، یک مطالعه قدیمی تر در سال 2003 نشان داده است که در مقایسه با شیر، محصولات لبنی تخمیر شده مانند ماست یا کفیر می توانند علائم عدم تحمل را تا 54 تا 71 درصد کاهش دهند.
لاکتوز در کره
کره که یک فرآورده لبنی پرچرب از خامه تهیه می گردد و لاکتوز بسیار کمی دارد. درست مثل شیر بدون لاکتوز و ماست بدون لاکتوز، بعضی از شرکت های لبنی، کره بدون لاکتوز هم ارائه می دهند.
لاکتوز موجود در پنیر
افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز می توانند از انواع پنیرهای زرد سخت یا نیمه سخت مانند چدار یا گودا لذت ببرند. به علت روش تهیه این پنیرها، بیشتر آب شیر (آب پنیر) که حاوی لاکتوز است از شیر تخلیه می گردد و باکتری اسید لاکتیک اضافه شده بیشتر لاکتوز به جامانده را هضم می نماید. به طور کلی می توان گفت این فرایند باعث می گردد که بسیاری از پنیرهای زرد سخت یا نیمه سخت عملا فاقد لاکتوز یا حاوی لاکتوز کمتر از 0.05 گرم در هر 100 گرم پنیر باشند.
با این حال خوب است به خاطر داشته باشید که سطح لاکتوز موجود در پنیرها فرق دارد و پنیرهای سفت و قدیمی اغلب کمترین اندازه لاکتوز را دارند. پنیرهای خامه ای و کپک زده، پنیرهای دلمه و موزارلا سطوح بالاتری از لاکتوز دارند، اما همچنان کمتر از شیر مایع معمولی لاکتوز دارند.
طعم متفاوت و حاوی اندازهی قندهای مونوساکاریدی گلوکز و گالاکتوز بوده که اندازهی طعم شیرینی به محصول می دهد. اندازه این شیرینی تقریبا چهار برابر شیرینی موجود در یک شیر ساده است، و همین هم باعث می گردد حس مصنوعی بودن در محصول ایجاد گردد.
سایر محصولات کم لاکتوز
برندهایی که محصولات لبنی محبوب فراوری می نمایند اغلب محصولات جایگزین با لاکتوز کم یا بدون لاکتوز را هم ارائه می دهند که با مخلوط کردن لاکتاز مستقیم در محصول به منظور تجزیه لاکتوز قبل از اینکه حتی یک گاز بخورید ایجاد می گردد.
یکی از جایگزین های مناسب برای افراد حساس به لاکتوز جایگزین های گیاهی لبنیات مثل انواع شیر گیاهی است که برای گیاهخواران به بازار عرضه می شوند.
محصولات لبنی بدون لاکتوز درست مثل باقی محصولات لبنی سرشار از کلسیم و ویتامین است.
آیا محصولات لبنی بدون لاکتوز برای شما مناسب است؟
حتما هست! مانند شیر معمولی، شیر بدون لاکتوز هم ویتامین های A ،D و B12 مورد احتیاج بدنتان را تامین می نماید. مواد مغذی کلیدی ریبوفلاوین (ویتامین ب 2) و فسفر؛ و البته کلسیم برای داشتن استخوان های قوی جزو دیگر مواد موجود در محصولات لبنی بدون لاکتوز است!
آیا ماست بدون لاکتوز هنوز هم پروبیوتیک دارد؟
بله، ماست گیاهی و ماست های لبنی بدون لاکتوز هم حاوی پروبیوتیک های سالم و میکروبیوم روده مانند ماست لبنی طبیعی است.
محصولات بدون لاکتوز، جادوی دنیای مدرن
بنابراین از این به بعد هرگاه محصول بدون لاکتوزی را در قفسه های فروشگاه ها دیدید با اطمینان آن را بخرید چون این محصولات قطعا فاقد لاکتوز هستند. بعلاوه، به یاد داشته باشید که اگر به لاکتوز حساسیت دارید باید همواره به میزان وعده هایی که از محصولات بدون لاکتوز مصرف می کنید، توجه داشته باشید.
به طور کلی می توان گفت به وسیله آزمون و خطا و بعلاوه رعایت اعتدال در مصرف محصولات لبنی می توانید لیستی از غذاهای کم لاکتوز که برای شما برترین هستند را در برنامه غذایی و رژیم غذایی تان قرار دهید و همواره از فواید مصرف محصولات لبنی برای بدنتان برخوردار شوید.
منبع: کتاب کاله